Bier

Bier is een licht alcoholhoudende drank die gemaakt wordt van mout (ontkiemde gerst) en water. Tegenwoordig wordt bier bijna universeel op smaak gebracht met hop, maar dat is een relatief nieuwe uitvinding – vroeger werden verschillende kruiden en kruidenmengsels (gruiten) gebruikt. Bier en bier-achtige dranken zijn samen met brood een van de oudste voedingsmiddelen van de mens, sinds die met landbouw begon.

Veel verschillende soorten bieren

Er zijn bijzonder veel verschillende soorten bieren. Zeker in Europa bestaat er een ontzettende verscheidenheid en is elk land bekend om zijn eigen unieke type.

  • Het meest gedronken bier ter wereld is pils, een goudgeel bier met een laag alcoholpercentage. Witbier is een vrij licht bier dat meestal met tarwe in plaats van gerst wordt gemaakt. Het is friszuur van smaak en wordt vaak gekruid met sinaasappelschil en koriander.
  • Stout is een zeer donkere biersoort die van sterk gebrande mout wordt gemaakt.
  • Abdijbier is een complex bier met een hoog alcoholpercentage en een distincte smaak.
  • Lambiek is een bier dat door spontane gisting ontstaat.
  • ‘Bockbier’ kan slaan op elke soort bier met een roodbruine kleur, dat vaak in het koude seizoen wordt gedronken.

Hoe bier wordt gemaakt

Bier lijkt een vrij eenvoudig drankje, maar het proces om het te maken is complex.

De ontkiemde gerst wordt eerst gedroogd (mouten) en geplet (schroten). Het meel dat ontstaat wordt met water gemengd tot beslag en verhit, zodat de eigen graaneiwitten het zetmeel uit de mout kunnen omzetten tot suiker. Na filtratie ontstaat er een vloeistof die wort heet, die gekookt wordt en bitter gemaakt wordt met hop. Tenslotte wordt de wort afgekoeld en is die klaar om te gaan gisten. Het suikergehalte en gisttijd bepaald het karakter en het uiteindelijke alcoholpercentage van het bier.

Zelf bier maken

Een activiteit die telkens populairder wordt is thuis bier maken. Dat kan precies zo ingewikkeld wezen als je wilt. Je kunt kant en klare blikken met wort kopen, die je slechts hoeft te verhitten en met water hoeft te mengen. De echte uitdaging begint als je zelf één of meerdere soorten mout koopt, maalt met een molentje en verwerkt tot wort. Zo kan je zelf de grondstof krijgen voor bier, waaraan je zelf experimentele kruiden en smaakstoffen kan toevoegen. Bottel je bier in beugelflessen, laat het een paar weken staan, en proef je eigen creatie.

Previous article

Mede

Next article

Wijn