Mede

Mede is een drank die gemaakt wordt door het vergisten van bijenhoning. Het heeft een lange geschiedenis en is populair in Europa en in Azië, hoewel het vroeger vaker gedronken wordt dan nu. Honing bevat veel suiker, die door gisting veranderd kan worden in alcohol. De smaak van mede is zacht, vol, rijk en zoet.

Zuivere mede wordt alleen van honing gemaakt, maar er kan ook een fruitsoort mee vergist worden. Er kunnen verder verschillende kruiden en specerijen aan de drank worden toegevoegd. De meeste soorten mede zijn ongeveer even alcoholhoudend als wijn.

Mede maken

Deze drank is waarschijnlijk ontdekt omdat honing van nature gisten bevat en dus uit zichzelf kan gaan fermenteren. In sommige tradities wordt nog steeds van natuurlijke fermentatie gebruik gemaakt. Tegenwoordig wordt mede als commerciële drank vaak gemaakt met het gebruik van wijngisten.

Net als andere dranken wordt mede twee maal gegist en daarna geklaard. De eerste fermentatie kan een tot twee maanden in beslag nemen, maar de mede krijgt een betere smaak als hij daarna nog een half tot een jaar in een tweede container nagist. Na afloop kunnen er nog hulpstoffen worden toegevoegd om de smaak van het eindproduct te verbeteren.

Symbolische waarde

Omdat mede afkomstig is uit bloemen en dus een ‘onaardse’ component heeft, is dit een drankje dat in veel mythologieën een verheven plek inneemt. In de Oud-Noordse mythologie werden de geesten van de gevallen helden, de Einherjar, in Valhalla voor eeuwig vergast op de mede die onbeperkt uit de uiers van een geit stroomde. Zosim was de Slavische god van bijen en honing, en zijn insecten (‘Gods vogels’) en mede waren heilig. En de Ethiopische koningin van Sheba bezegelde haar verbond met Koning Salomo met een glas mede.

Previous article

Brits pub food

Next article

Bier