Wijn

Wijn is een alcoholische drank met 10 tot 15 procent alcohol. Het wordt gemaakt van druiven; wijn die ook het sap van andere fruitsoorten bevat moet ‘vruchtenwijn’ genoemd worden. Tegenwoordig is wijn één van de meest populaire alcoholische dranken ter wereld.

De smaak van wijn

De smaak van elke wijn is anders – en er is een gigantisch smaakpalet. De smaak hangt onder andere af van de condities van de grond waarin de wijnrank groeit, het ras van de druif, de vaten waarin de wijn gist en het jaar van de oogst. In de smaak van wijn kunnen tonen van fruit, bloemen, hout, mineralen, zuren en chemische stoffen worden geproefd.

Rode en witte wijn

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten wijn, namelijk rode en witte wijn. Het verschil is dat bij het maken van rode wijn de druivenschillen worden meegegist, terwijl dat bij de witte varianten niet gebeurd. Rode en witte wijn zijn anders van karakter. Rode wijn wordt typisch op kamertemperatuur gedronken, terwijl witte wijn eerst gekoeld wordt. Rode wijn is vaak wat krachtiger en voller dan witte wijn, terwijl witte wijn juist licht, fruitig en fris is. Rosé is een mengvorm van deze twee soorten, die qua smaakprofiel het midden tussen rode en witte wijn houdt.

Wijnbouw

Wijn wordt tegenwoordig over de hele wereld heen verbouwd. Oude wijnstokken uit Europa (en zeker uit Frankrijk) die soms al eeuwenlang druiven produceren staan hoog aangeschreven. Deze oude wijnstokken zijn er niet veel meer, omdat in de 19e eeuw veel oude wijngaarden verwoest zijn door de nieuw ingevoerde druifluis. Het enten van Franse wijnstokken op sterkere Amerikaanse wortels bleek een uitkomst te wezen Ook Zuid-Afrika Zuid-Amerika en Australië produceren tegenwoordig uitstekende wijnen. Door de klimaatverandering is de verwachting dat ook in meer noordelijke landen binnen tientallen jaren een winstgevende wijnteelt kan op bloeien.

Bijzondere soorten wijn

  • Mousserende wijn is wijn die nagist op de fles. Er wordt hier extra suiker toegevoegd na het op fles plaatsen, waardoor er bubbels ontstaan en de wijn zijn bruisende karakter krijgt.
  • Versterkte wijn is wijn die een hoger alcoholpercentage bevat door de toevoeging van wijnalcohol. Port en sherry zijn daarvan voorbeelden.
  • Uit wijn kunnen ook gedistilleerde dranken bereid worden. Cognac heeft hetzelfde alcoholpercentage als andere gedistilleerde dranken (40%) en is daardoor in principe onbeperkt houdbaar.

De betekenis van wijn vroeger

Al voor de jaartelling was wijn een van de belangrijkste dranken in gebieden waar de druif wil groeien. Ook daarbuiten trouwens: amforen met wijn werden toen door de hele Mediterrane wereld naar Noord-Europa en China geëxporteerd. In Griekenland stond het aanbod van een glas vol wijn symbool voor gastvrijheid. Hun god Dionysus stond bekend om zijn enthousiasme voor wijn. In Rome verdunde men zijn wijn en voegde brood toe om de drank minder zuur te maken. En in het Frankische rijk proostte men gezamenlijk op iemands gezondheid, om te tonen dat de wijn niet vergiftigd was.

Previous article

Bier